Robin Food zet groenteoverschotten om in soep voor voedselhulp en sociale kruideniers

Robin Food zet groenteoverschotten om in soep voor voedselhulp en sociale kruideniers

10/04/2020 - 04:36

Vandaag lanceert 5 partners een nieuwe soep, met een straf verhaal: Robin Food. De soep is gemaakt van groenteoverschotten bij de sociale onderneming enVie. De soep wordt vervolgens via de voedselbanken en sociale kruideniers verdeeld onder kwetsbare gezinnen. PERSBERICHT | 10.04.2020

10 april 2020 - Vandaag lanceren 5 partners een nieuwe soep, met een straf verhaal: Robin Food. De soep is gemaakt van groenteoverschotten waar REO-veiling en andere regionale leveranciers door de corona-crisis moeilijker afzet voor vinden. Ze worden tot soep verwerkt bij de sociale onderneming enVie. De soep wordt vervolgens door enVie, Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en Depot Margo (van Samenlevingsopbouw Rimo Limburg) verdeeld onder kwetsbare gezinnen. Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) kon deze samenwerking in minder dan 2 weken opzetten dankzij een investering van EIT Food.

Door de economische schok die de COVID-19-crisis teweegbracht, zien we een groeiende groep mensen die te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden”, vertelt Liesbeth Smeyers van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant. “Voedselhulporganisaties en sociale kruideniers zien daardoor een toename van de vraag, terwijl er minder overschotten komen via de supermarkten.” Dit is ook merkbaar in andere delen van het land.

Economische schok opvangen

Nochtans worden onze boeren ook geconfronteerd met grote groenteoverschotten. "Het verlies van een aanzienlijk deel van onze klanten in België en in het buitenland, samen met een toenemend volume aan verse groenten en fruit door het begin van het seizoen, zorgt voor een overschot aan bepaalde producten”, zegt Dominiek Keersebilck, commercieel manager bij REO Veiling. “Wij zijn dus zeer blij met het Robin Food-project.

De sluiting van de horeca-zaken treft niet alleen boeren, maar ook verwerkende voedingsbedrijven zoals enVie. Naomi Smith van enVie: “De Robin Food-soep geeft ons de kans om terug op te starten in crisistijd én te doen waar we goed in zijn: meerwaarde voor het milieu creëren met een lekker product en werk verschaffen aan mensen die uit een lange periode van werkloosheid komen.

Stroomversnelling

Dat het project rond Robin Food in een recordtijd tot stand kwam, was mogelijk met de investering van EIT Food, het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie in Voeding. “Door de corona-crisis moesten we heel wat activiteiten afgelasten”, zegt Martine van Veelen, director EIT Food CLC West. “Die vrijgekomen middelen willen we investeren in structurele initiatieven die ook een oplossing bieden om nu de directe noden rond voeding te beantwoorden.”

Rikolto kwam als lid van EIT Food op de proppen met dit project en wist op korte tijd een partnerschap te mobiliseren. “We waren achter de schermen al aan de slag met Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en de veiling om overschotten van groenten en fruit te herbestemmen in verwerkte producten voor de Sociale Kruidenier”, vertelt Jo Vandorpe van Rikolto. “Met deze investering, komt alles in een stroomversnelling.”

Zo is er inmiddels ook interesse uit Limburg van Depot Margo van Samenlevingsopbouw Rimo Limburg, dat kwetsbare Limburgers aan voordelige gezonde voeding helpt. “Wij kijken ernaar uit om de soep aan te bieden”, zegt Karel Bollen van Depot Margo. “Wat dit project zo waardevol maakt, is de combinatie tussen sociale tewerkstelling, armoedebestrijding, toegang tot gezonde voeding en de positieve impact op het milieu door voedseloverschotten te redden.”

Robin Food: een structureel project op lange termijn

Op korte termijn wordt er nu 20.000 liter soep afgezet onder het merk Robin Food. Maar daar houdt het niet op. Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en Rikolto willen in de komende maanden nog andere producten op de markt brengen die een oplossing bieden voor voedseloverschotten en tegelijk mensen in een kwetsbare positie toegang geven tot gezonde, duurzame voeding.

“Binnenkort kunnen we alvast Robin Food fruitsap aanbieden bij onze Sociale Kruidenier, en ook een spread voor op de boterham of als aperitief gemaakt door de verpakkingsvrije winkel Content.”, zegt Xenia Langen van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant. “We zijn blij dat we met dit project ons net ontwikkelde Robin Food-label sneller kunnen lanceren.”

Het business model moet ook een structureel karakter krijgen. “Als we de producten in reguliere winkels kunnen aanbieden, betalen mensen daar een beetje meer, zodat mensen met minder middelen de producten aan een verlaagde prijs kunnen kopen bij de Sociale Kruidenier”, besluit Jo Vandorpe van Rikolto.

Help je mee? Robin food crowdfunding

Om 20.000 flessen te kunnen verdelen, hopen de partners achter de Robin Food-soep nog extra financiering te vinden. Wie het project wil steunen, kan dat door flessen soep te kopen via de pagina van Robin Food op het crowd giving platform Gingo: https://www.gingo.community/nl/robinfood.

Vind het volledige persbericht in pdf hieronder en via deze link.

Meer info?

Ariane Molderez

ariane@envieatelier.be