SOUPS & SAUCES AGAINST WASTE

Onze geschiedenis

EnVie is een Belgische sociale onderneming die gevestigd is in Anderlecht, Brussel. EnVie bereidt heerlijke soepen met overschotten van verse groenten, geleverd door Belgische boeren. Onze soepen worden geproduceerd door een team van gepassioneerde mensen die na een periode van langdurige werkloosheid de arbeidsmarkt (her)betreden.

EnVie is in 2018 opgericht door Naomi Smith, die werd aangetrokken door het concept van een sociaal-ecologisch en financieel duurzaam bedrijf. Alvorens naar België te verhuizen, experimenteerde Naomi Smith in Engeland met een eerste sociaal ondernemingsproject gebaseerd op het maken van soepen met vrouwen in moeilijke omstandigheden. Toen zij in België aankwam, probeerde ze een soortgelijk bedrijfsproject te ontwikkelen, in het kader van een filosofie die steun biedt aan kwetsbare personen om het probleem van de voedselverspilling tegen te werken en positieve milieuverandering te verwerven. Een ontmoeting met McCain Belgium, 's werelds grootste aardappelbedrijf, maakte dit project in 2016 tot een realiteit.

In februari 2018 werd de oprichting van enVie een feit. Geleid door de ervaring van McCain, ontwikkelt Naomi een business plan en slaagt ze erin drie extra partners te vinden met verschillende achtergronden en operationele waardes voor enVie. Naast hun operationele bijdrage heeft elke partner ervaring in duurzaam en sociaal engagement in verschillende sectoren, wat onschatbare expertise oplevert voor enVie's dubbele missie van het bestrijden van voedselverspilling & sociale inclusiviteit.

"De collega’s hebben het geroken: de keuken van EnVie bezoek je niet zonder dat de geur zich in je kleren nestelt. En zonder dat het verhaal erachter zich in je hoofd vasthaakt, dat ook. Want het recept van deze soep uit Anderlecht is toch net iets minder doorsnee dan dat van veel andere supermarktproducten. De soep van deze sociale onderneming koppelt het lekkere aan het nuttige: voedselverspilling tegengaan door afgekeurde groenten van de veiling te verwerken én een springplank bieden aan langdurig werklozen en ze terug naar de arbeidsmarkt begeleiden."

De Standaard, zomer 2019